Trots op jezelf

Durft u zichzelf hardop een compliment te geven. Durft u te zeggen dat u ergens ontzettend goed in bent? Als het antwoord 'nee' is, bent u niet de enige. Bescheidenheid wordt al eeuwen gezien als een goede kwaliteit. Maar is dat eigenlijk wel zo?
 

Assepoester en Sneeuwwitje

Bescheidenheid is ons met de paplepel ingegoten. Vooral meisjes worden opgevoed met het idee dat dit typisch hoort bij vrouwelijk gedrag. Kijk maar eens naar Assepoester en Sneeuwwitje. Deugdzame meisjes die nooit voor zichzelf opkwamen. Die braaf alle valse opmerkingen van hun boze stiefmoeders en -zusters (die ijdel en egocentrisch en dus slecht waren) over zich heen lieten komen. Dit bescheiden gedrag werd beloond met de liefde van de prins. 

Dit soort stereotypen (overdreven beeld van hoe iemand is of hoort te zijn) dragen bij aan het idee dat het beter is uw eigen kwaliteiten vooral niet te benoemen. Die strenge waarden en normen over ‘hoe het hoort’ worden van generatie op generatie overgedragen. 
 

Bewust zoeken naar balans

Natuurlijk ligt de waarheid in het midden. Iemand die er altijd vanuit gaat dat de fout nooit bij hem of haar ligt, ontneemt zichzelf de kans om zich te ontwikkelen. Zo iemand denkt dan immers dat zij zelf niet hoeven te veranderen. Aan de andere kant: nooit durven zeggen of zelf maar denken dat u iets goed hebt gedaan, geeft u het gevoel dat u zelf ook nooit goed genoeg bent. Beide opvattingen kunnen u dus dwarszitten in uw dagelijkse functioneren.

De meeste kinderen zijn in basis heel goed in staat om trots op zichzelf te zijn. Het is de reactie van de volwassenen om hen heen die ze leert om dat minder te uiten. Kinderen zijn namelijk ontzettend gevoelig voor de goedkeuring of afkeuring van hun ouders, grootouders en docenten. Daardoor groeien we op met de gedachte dat het slecht is om onszelf een compliment te geven. Hierdoor kunt u een negatief zelfbeeld ontwikkelen en durft u steeds minder actief beslissingen te nemen of uitdagingen aan te gaan, aangezien u ervan uitgaat dat u dat waarschijnlijk toch niet zal kunnen. Veel mensen hebben hier last van.
 

Elke dag een compliment 

Wanneer u trots op uzelf durft te zijn, krijgt u juist meer zelfvertrouwen en voelt u zich zekerder om uitdagingen aan te gaan in plaats van ervoor weg te lopen. Ga daarom vandaag nog de uitdaging aan. Neem de beslissing om  vanaf nu wat minder bescheiden te zijn en geef uzelf dagelijks bewust een of meerdere complimenten. Schrijf ze eventueel op in een boekje zodat u na een week kunt zien hoeveel u allemaal goed hebt gedaan. Probeer daarnaast eens iets te doen wat u spannend vindt en normaal zou ontwijken. Ontdek op die manier dat u meer kunt dan u dacht. 
 

Leren door fouten te maken

Uiteraard gaat niet alles in één keer goed. Het is niet erg om fouten te maken wanneer u daardoor leert hoe het de volgende keer beter kan. Accepteer ook dat u soms kritiek krijgt van anderen. Het is niet leuk om te horen dat u iets misschien anders had moeten aanpakken, maar juist het kunnen verdragen van kritiek is iets waar u ontzettend trots op mag zijn!
 

Geef het door

Voor sommige mensen is het even wennen; het voelt in het begin raar en ‘fout’ om schaamteloos te zeggen ‘Ik doe het goed’. Toch brengt het u op de lange termijn een positiever en gelukkiger gevoel over uw eigen kwaliteiten en staat u sterker en succesvoller in het leven. En dat gunnen we toch ook een ander? Vergeet daarom niet om ook de mensen in uw omgeving af en toe eens een compliment te geven. Iedereen kan namelijk wel wat waardering en erkenning gebruiken. Vertel uw collega dus dat u het fijn vind om met hem of haar samen te werken, zeg tegen uw medewerker dat uw zijn of haar inzet zo waardeert en geef zelfs de buurman een compliment wanneer hij de heg heeft geknipt. En vergeet natuurlijk de kinderen niet. Juist zij verdienen het om op te groeien met het vertrouwen in zichzelf en hun eigen kunnen.
 

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties