Tips om schulden het hoofd te bieden

Schulden verdwijnen niet vanzelf. Als u niets doet, lopen ze zelfs op. Begin dus direct met het beperken van uw uitgaven, zodat u kunt gaan afbetalen. Maak een geldplan. Dan krijgt u meer inzicht in uw financiële situatie.

Bezuinigen en budgetteren

Er zijn allerlei manieren om geld te besparen. Ook is het slim uw uitgaven strikt te budgetteren.

Stappenplan maken

Beginnende schulden? Met een goed plan kunt u eruit komen. Als het u niet lukt om alles op een rijtje te zetten, dan kunt u om hulp vragen.

Toeslagen en tegemoetkomingen

Er zijn verschillende toeslagen waar u misschien iets aan heeft.

  • Zorgtoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u misschien zorgtoeslag krijgen. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van de hoogte van uw inkomen.

  • Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van de hoogte van uw inkomen, hoeveel vermogen u heeft, uw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van uw woning is.

  • Kinderopvangtoeslag

Als uw kind naar een geregistreerde vorm van kinderopvang gaat, komt u als werkende of studerende ouder misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

  • Kindgebonden budget

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. U krijgt het kindgebonden budget naast de kinderbijslag.

  • Met een handicap of beperking

Speciale toeslagen en tegemoetkomingen zijn:
- dubbele kinderbijslag: voor mensen met een gehandicapt kind dat thuis intensieve zorg krijgt.
- Individuele studietoeslag: voor scholieren en studenten met een beperking, die door hun beperking niet of moeilijk kunnen werken naast hun opleiding. De gemeente keert de studietoeslag meestal uit als onderdeel van de bijzondere bijstand.
- mensen met een beperking kunnen in sommige gevallen bijzondere bijstand krijgen voor kosten die samenhangen met hun beperking of ziekte.

  • Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag (of woonlastentoeslag) is een tijdelijke aanvulling van uw inkomsten, zodat u de huur of de hypotheek kunt blijven betalen. U kunt ervoor in aanmerking komen als uw inkomen door omstandigheden te laag is, en u uw woonkosten daardoor niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of werkloosheid. Hiervoor kunt u terecht bij het Sociaal Team Texel.

Hulp voor minima

Er zijn speciale regelingen voor mensen met een laag inkomen.

Verkopen van spullen

Heeft u waardevolle spullen, zoals een dure smartphone, auto of racefiets, dan zou u kunnen kijken of u deze kunt verkopen. U kunt er iets goedkopers voor in de plaats nemen. Ook oude spullen kunnen soms nog best wel wat opbrengen, bijvoorbeeld op facebook – Wat je maar kwijt wilt.

Kostgeld kinderen

Heeft u kinderen die nog bij u wonen, maar die al wel een eigen inkomen hebben? Dan kunt u hen vragen om kostgeld te betalen. Op die manier betalen ze mee aan de boodschappen en de woonlasten.

Hulp

Komt u er toch niet zelf uit? Het Sociaal Team Texel kan u helpen. Vul het contactformulier in voor een afspraak. Maak een geldplan als voorbereiding op de afspraak. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw financiële situatie. Print het geldplan uit en neem het mee naar uw afspraak. Het Sociaal Team kan u zo beter helpen.

 

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties