Sporten als geneesmiddel?

Helpt sporten om de behandeling voor depressie te versterken? En hoe lang kan sporten een terugval bij depressie tegen gaan? Samen met onder andere de Radboud Universiteit, en de Universiteit van Texas onderzoekt het Trimbos-instituut deze vragen in het project ‘Sporten Versterkt’. Het project is begin 2020 gestart en zal bijna 4 jaar in beslag nemen.
 

Sporten en vragenlijsten invullen

Het is een onderzoek naar de effecten van sporten als aanvullende therapie op depressie. Volwassen patiënten gaan 12 weken lang drie keer per week matig tot intensief sporten naast de gewone behandeling tegen depressie. Ze worden daarbij één keer per week begeleid door een sportprofessional. Tijdens de looptijd van het sporten en tot een jaar daarna vullen de patiënten vragenlijsten in om te bepalen hoe ze zich voelen. De resultaten van het onderzoek laten dus nog even op zich wachten. 
 

Wat denkt u zelf?

Dat sporten goed is voor uw hart en conditie wisten we al. Maar het zou toch fantastisch zijn als blijkt dat sporten echt een hulpmiddel zou zijn om depressie tegen te gaan of te voorkomen. U kunt natuurlijk onofficieel gewoon meedoen met het onderzoek en uw eigen conclusies trekken. Bijvoorbeeld door eens wat vaker te gaan bewegen. Op vaste dagen maar juist ook op de momenten dat u zich moe en neerslachtig voelt. Hoe voelt u zich tijdens en direct na het sporten? Merkt u verschil in de weken dat u regelmatig heeft gesport en de weken dat u bijna niet van uw stoel afkwam?

We zijn heel benieuwd naar uw persoonlijke ervaringen!

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties