Hulp bij het huishouden

Heeft u hulp nodig in huis? Bijvoorbeeld iemand die helpt bij het schoonmaken? Of iemand die helpt bij het opruimen of de afwas doen? En wilt u weten hoe u deze huishoudelijke hulp regelt? Dan zijn er een paar mogelijkheden.

Hulp via bedrijf of particulier

U kunt bijvoorbeeld een schoonmaakhulp inhuren. Of een schoonmaakbedrijf. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant. Of hangt er een advertentie bij uw supermarkt. Hulp van een vrijwilliger is soms ook mogelijk. 

Hulp via de thuiszorg

U kunt hulp krijgen van een medewerker van een thuiszorginstelling. Een thuiszorghulp doet meer dan alleen schoonmaken en opruimen. Een thuiszorghulp denkt mee over wat er moet gebeuren. En schakelt extra hulp in als dat nodig is. Bijvoorbeeld als iemand zichzelf verwaarloost of eenzaam is.

Hulp via uw gemeente

Heeft u huishoudelijke hulp nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Dan regelt uw gemeente huishoudelijke hulp voor u. Uw gemeente doet dit vanuit de Wmo. Om u de juiste zorg te geven, praat uw gemeente met u en met mensen in uw omgeving, zoals familie en vrienden. Uw gemeente kan u meer vertellen over de mogelijkheden.

Hulp nodig en intensieve zorg thuis

Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige Zorg (Wlz)? En ontvangt u intensieve zorg thuis? Dan regelt u huishoudelijke hulp via een volledig pakket thuis, een modulair pakket thuis of een persoonsgebonden budget Wlz. Vraag meer informatie aan uw zorgkantoor.

Kosten huishoudelijke hulp

U betaalt voor huishoudelijke hulp meestal 10 tot 20 euro per uur. Vraag bij meerdere mensen of schoonmaakbedrijven een offerte aan.

  • Krijgt u huishoudelijke hulp via de gemeente vanuit de Wmo? Dan betaalt u een eigen bijdrage.
  • Krijgt u huishoudelijke hulp én zorg thuis vanuit de Wlz? Dan betaalt u geen bijdrage voor de huishoudelijke hulp. U betaalt alleen de eigen bijdrage voor de intensieve zorg vanuit de Wlz.

 

Betrouwbare informatie

Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.

Meer weten?

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen