Alcoholgebruik

De Gezondheidsraad geeft het volgende advies: 'Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag'. Dit geldt voor mannen én vrouwen.

Risico’s van alcohol

Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker. Het verhoogt ook de kans op hoge bloeddruk, een hersenbloeding, aandoeningen aan de lever, beschadigingen aan organen en verslaving. Voorkom dat het drinken van alcohol een gewoonte wordt: door niet elke dag alcohol te drinken.

Verstandig alcoholgebruik

Drink geen alcohol als:

  • u nog wilt werken, studeren of sporten
  • u of uw partner zwanger wilt worden
  • u zwanger bent of borstvoeding geeft
  • u nog moet rijden: auto, motor, brommer of fiets. Er geldt een rijverbod bij 0,5 promille. Dat is ongeveer 2 glazen alcohol. Heeft u korter dan 5 jaar uw rijbewijs? Dan geldt al een rijverbod bij 0,2 promille. Dat is iets minder dan 1 glas alcohol
  • u gestrest bent. Of als u problemen heeft. Het risico dat u dan meer gaat drinken is groter. En u loopt het risico dat u uit gewoonte gaat drinken bij stress
  • u medicijnen gebruikt. Door alcohol kan een medicijn minder goed werken. Of juist bijwerkingen veroorzaken. Lees goed de bijsluiter bij een medicijn. Of vraag meer informatie aan uw huisarts.

Jongeren

Alcohol voor jongeren onder de 18 jaar is verboden. Kijk voor meer informatie over de risico's op alcoholinfo.nl

Meer weten?

 

Betrouwbare informatie

Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.

Meer weten?

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties