Parkeren

Met een gehandicaptenparkeerkaart parkeert u dicht bij uw bestemming. Vaak op speciale parkeerplaatsen bij bijvoorbeeld een winkelcentrum of ziekenhuis.

Er zijn 3 soorten parkeerkaarten:

  • bestuurderskaart B: voor mensen die zelf autorijden
  • passagierskaart P: voor mensen die met iemand meerijden
  • instellingskaart I: voor instellingen waar gehandicapten wonen

De bestuurderskaart en passagierskaart zijn persoonlijke kaarten (persoonsgebonden). U kunt deze kaarten dus in elke auto gebruiken. Ze zijn geldig in alle landen van de Europese Unie. Een instellingsparkeerkaart kan alleen een zorginstelling aanvragen.

Voorwaarden

  • U kunt de bestuurderskaart en passagierskaart aanvragen als u minstens een half jaar niet meer dan 100 meter kunt lopen. Ook niet met hulpmiddelen zoals een stok of krukken.
  • Voor de passagierskaart geldt een extra voorwaarde: u hebt de hulp van de bestuurder nodig om van deur tot deur te reizen. 

Bij het aanvragen van de kaarten vindt een (medische) keuring plaats. 

Parkeerkaart aanvragen

  • Gemeente: Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u aan bij uw gemeente. U betaalt een vergoeding voor de kaart. De kosten verschillen per gemeente. Heeft u een laag inkomen? Dan krijgt u mogelijk een vergoeding voor de kosten.
  • Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR): Staat u niet als inwoner ingeschreven bij een gemeente? Dan vraagt u een gehandicaptenparkeerkaart aan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Meer weten?

 

Betrouwbare informatie

Deze informatie komt uit Regelhulp, een betrouwbare informatiebron van de overheid.

Meer weten?

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen