Opvoeden & Opgroeien icoon

Opvoeden & Opgroeien

Heb je vragen over opvoeden en opgroeien? Klik op onderstaande onderwerpen voor meer informatie, klik op de zoekfunctie hierboven, ga naar de website opvoeden en opgroeien of neem contact op met het sociaal team.

Zit uw vraag er niet tussen? Klik dan op de zoekfunctie hierboven of mail naar texelkompas@texel.nl.

Nieuws & Activiteiten

Lees meer over In contact blijven op afstand

Veel ouderen zitten inmiddels al weken binnen. Dit maakt velen van hen erg eenzaam. Het is fijn om zoveel mogelijk met anderen in contact te blijven en met behulp van de moderne techniek kan dat vaak ook prima. Bijvoorbeeld door te videobellen. Hierdoor kunt u niet alleen praten met uw familie en vrienden, maar hen ook zien.

Lees meer over Gezinsmanagement in crisistijd

Maart 2020. Van het ene op het andere moment veranderde alles.

Lees meer over Maatregelen vanwege Coronavirus

Het kabinet heeft maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

Lees meer over Bijna lente

Langzaam maar zeker mogen we gaan uitkijken naar de lente. Maar de ervaring leert dat maart en april nog flink wat verrassingen in petto kunnen hebben wat het weer betreft. Deze maand zullen u we u weer handige tips en nuttige informatie geven over zaken die het leven leuker, makkelijker of gezonder maken.

Lees meer over Tips voor winterse comfort foods

In de winter hebben we vaak, meer dan anders, trek in comfort food. Comfort food is eten dat je blij maakt. Dat je opwarmt en je een gevoel van troost geeft na een koude rotdag. Helaas is comfort food niet altijd de meest gezonde keuze. Suikers, vetten en grote hoeveelheden koolhydraten geven tijdelijk dat lekkere gevoel, maar zijn op den duur slecht voor je gezondheid.

Lees meer over Kleine stappen, grote resultaten

Wil jij eigenlijk gezonder leven dan je nu doet, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen.

Lees meer over Traumasensitief opvoeden en begeleiden

Een aantal Texelse pleegouders hebben aan deze bijzonder waardevolle training deelgenomen: Zorgen voor getraumatiseerde kinderen.

Lees meer over Op zoek naar de zonnige kant

Februari is altijd een beetje zo'n treurige 'niks'-maand. Geen feestje, nog lang geen lente, veel kou. Nee, februari helpt je doorgaans niet om de meest zonnige kant van het leven te zien. Maar net als met veel dingen in het leven kun je er zelf wel iets aan doen.

Lees meer over Daten voor gevorderden

Vraag 1: Wat doe je aan? Vraag 2: Waar spreek je af? Vraag 3: Wat doe je als je binnen twee minuten weet dat deze persoon niks voor jou is? Drie hele normale vragen voor iedereen die plannen heeft om op date te gaan. Je zou denken dat als je wat ouder bent (en dus meer ervaring hebt) allemaal een stuk makkelijker is.

Lees meer over Een dagelijks gevecht tegen angst en depressie

Hoewel je het misschien niet zou denken, zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die dagelijks de strijd aangaan tegen een onzichtbare vijand: angst en/of depressie.

Lees meer over Nu werken aan later

Discussies over CO2 uitstoot, minder vlees eten, tekorten aan leerkrachten en zorgpersoneel, en de plastic soep; de media staat  bol van de berichten over het milieu en de zorgwekkende toekomst van onze planeet.

Lees meer over Maak kennis met je zelfbeeld

Als jij  jezelf nu in 3 zinnen zou moeten omschrijven, wat zou je dan over jezelf vertellen? Dat je heel chaotisch bent of dat je heel veel van dieren houdt? Dat je twee kinderen hebt en graag groene kleren draagt? Wat zijn de belangrijkste kenmerken die bij jou passen.

Lees meer over Je betere zelf zijn

Bijna iedereen heeft wel eens van iemand anders de opmerking gekregen "Je moet gewoon lekker jezelf zijn!" Lekker. Alsof je ooit iemand anders zou kunnen zijn. Meestal willen we graag de beste kant van onszelf laten zien. Voor onze mindere kwaliteiten schamen we ons vaak toch een beetje.

Lees meer over Tradities en goede herinneringen

Wat is jouw vroegste herinnering aan kerst? Helpen de kerstboom te versieren.

Lees meer over De zin en onzin van goede voornemens

Ieder jaar besluiten honderdduizenden mensen om het nieuwe jaar te beginnen met een gezonde levensstijl en om te stoppen met allerhande slechte gewoontes.

Lees meer over Armoede anno 2020

Bij het woord ‘armoede’ krijgen veel mensen een beeld in hun hoofd van kapotte kleren en weinig eten. Sommige mensen vinden het zielig; anderen vinden dat het een kwestie is van ‘eigen schuld’. Armoede is echter complex en vaak onzichtbaar. Men schaamt zich ervoor en is bang voor de reacties als anderen het merken.