Langer zelfstandig - Hulp vragen

Als iets niet meer lukt, dan kunt u hiervoor hulp vragen. Er zijn genoeg mensen die graag iets voor een ander doen. Het kan lastig zijn om hulp te vragen. Bedenk dan dat de meeste mensen graag helpen. Zeker als het een klus is die goed bij ze past.

Familie, vrienden en buren

Vaak springt de familie bij als iemand het zelf niet meer kan. Wonen uw kinderen dichtbij? Dan kunnen zij u misschien helpen met het huishouden. Ook goede vrienden kunnen helpen. Vaak willen buren of mensen uit de straat ook best af en toe helpen.

Betaalde klusjes

Misschien wil een buurjongen of –meisje wel een klusje doen in uw huis of tuin. Even helpen met stofzuigen, afwassen, ramen lappen, dweilen, grasmaaien, onkruid wieden, enzovoort.
Geeft u een betaald klusje aan een kind of jongere? Hier zijn een aantal tips hoe u dit kunt aanpakken:

  • Geef jongeren geen zware of gevaarlijke klussen.
  • Spreek een vaste tijd af (bijvoorbeeld elke zaterdagochtend).
  • Spreek af wanneer u betaalt.
  • Bespreek van te voren hoe een klus gedaan moet worden.

Vrijwilligers

Een vrijwilliger kan helpen als het uw omgeving te veel wordt. Of als u niemand anders heeft om op terug te vallen. Deze vindt u via:

Meer weten?

Het Sociaal Team Texel helpt u, om samen met u, uw woonsituatie in kaart te brengen en om te kijken wat u zelf kunt doen en wat mensen uit uw omgeving kunnen betekenen.

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties