Hou je hoofd en je huis koel

Een beetje warm is lekker, te warm is vervelend. Zeker kinderen en ouderen kunnen hier veel last van hebben. We hebben daarom een paar tips voor je onder elkaar gezet die je helpen om cool te blijven in de zomerhitte.
1 Ramen gesloten en gordijnen dicht.
Houdt de warmte buiten door de warme lucht en hete zonnestralen niet binnen te laten. Alleen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds als het is afgekoeld, kun je lekker even alles tegen elkaar openzetten om te luchten. Als je zonwering hebt, hou die dan de hele dag omlaag.
2 Vermijd het gebruik van apparaten die warmte opwekken.
Hang de was buiten in plaats van de droger aan te zetten. Maak een koude salade en koude tapas voor het avondeten in plaats van de kookplaat of oven aan te zetten. Gebruik in plaats van de stofzuiger tijdens hete dagen een bezem of een vloerwisser. Scheelt ook nog eens een hoop energie.
3 Koel je polsen en je nek
Door je polsen even onder de koude kraan te houden of een koude natte doek in je nek te leggen, koel je lekker snel af. Dat komt omdat daar de slagaders vlak onder de huid liggen. Door juist die plekken te koelen, verlaag je de temperatuur van je hele lichaam.
4 Draag lichte kleding van natuurlijke stoffen
Witte of lichtgekleurde kleding reflecteert het zonlicht en houdt minder warmte vast. Daarnaast zijn stoffen als katoen en linnen het best geschikt in de zomer, omdat ze luchtdoorlatend zijn en vocht (zweet) snel laten verdampen.
5 Doe rustig aan
Rennen, stressen, haasten; het zijn allemaal no-go’s in de hitte. Plan wat meer tijd in voor alle activiteiten die je moet doen of plan ze op een tijdstip dat het minder warm is. Neem ook tijd om even niks te doen. Sommige dingen kunnen best tot morgen wachten.
6 Koel je bed voor het slapen
Leg een half uurtje voor je naar bed een paar flessen met ijskoud water in je bed. Dit werkt als een soort omgekeerde kruik. Zo stap je in een heerlijk koel bed. Ga onder een laken of dunne deken liggen. Als je het erg warm hebt kun je een ventilator naast het bed zetten. Zorg dan wel dat deze op de onderste helft van je lijf is gericht en niet op je gezicht om onderkoeling en uitdroging te voorkomen.