Eenzaamheid is een probleem bij jongeren.

Als je de foto’s op social media mag geloven, is jong zijn één groot feest. Chillen met vrienden, lekker gek doen, lachen, dansen; eigenlijk alleen maar lol.
Uit een groot onderzoek dat vorig jaar werd gehouden onder bijna 1500 jongeren bleek echter dat 43% zich regelmatig eenzaam voelt. Dat is meer dan het aantal ouderen dat zich eenzaam voelt, terwijl hier juist vanuit de media en de overheid veel aandacht voor is.
Schamen
Juist al die blije foto’s van vriendengroepen die vrolijk lachend en feestend voorbij komen op Instagram en Snapchat dragen bij aan het eenzame gevoel. “Iedereen heeft iets leuks te doen op zaterdagavond en ik zit alleen thuis.” Ook al zijn jongeren zich bewust van het feit dat die foto’s slechts een beperkt beeld van de werkelijkheid geeft (bijna niemand deelt een foto hoe ze in hun eentje zitten te balen op de bank), het helpt niet. Het versterkt eerder het gevoel dat je negatieve gevoelens, zoals verdriet of eenzaamheid, iets is om je voor te schamen.
Indirect contact
Het gevoel van eenzaamheid wordt ook veroorzaakt door het feit dat heel veel contacten niet meer ‘echt’ zijn. Communicatie verloopt regelmatig via een scherm. Appen, chatten, snappen, mailen en in het beste geval via een voice-chat of telefoon. Maar naast elkaar zitten, oogcontact maken, een hand op je schouder, het lijkt of deze manier van contact maken steeds minder voor de hand ligt. Soms vinden mensen een telefoontje al te persoonlijk en dichtbij komen.
Doelloos zonder school
Dan zijn er nog de gemiddeld 25.000 jongeren die elk jaar voortijdig stoppen met hun middelbare school of MBO-vervolgopleiding; de zogenaamde schoolverlaters. Ze voelen zich vaak nutteloos en eenzaam. Doordat ze het gevoel hebben dat ze geen doel hebben in hun leven, komen ze in een negatieve spiraal terecht met als gevolg dat ze soms nauwelijks nog uit bed komen.
Doorbreek het isolement
Eenzaamheid is een lastig probleem. Het isoleert en dat is moeilijk te doorbreken.
Als je merkt dat iemand zich steeds verder terugtrekt uit zijn sociale leven, is het goed om contact te maken met die persoon. Durf door te vragen, ook als iemand zegt dat er niks aan de hand is. Blijf proberen iemand te betrekken bij activiteiten.
Voel jij je zelf regelmatig eenzaam, probeer dit dan te doorbreken door contact te zoeken met mensen die je vertrouwt of waar je je prettig bij voelt. Sta jezelf niet toe de hele dag binnen te blijven maar blijf ook fysiek actief door te gaan sporten of wandelen. Probeer wat minder te focussen op een scherm, maar ga voor echt contact met echte mensen.