Een goed begin

Een nieuw jaar is aangebroken. Een jaar waarvan we allemaal hopen dat het een stuk beter gaat zijn dan het vorige. Een vaccin, niet meer elke dag praten over....nou ja, u weet wel, en een jaar waarin we stapje voor stapje terug kunnen naar een gezonde samenleving. Gedeeltelijk kunt u daar zelf ook aan bijdragen. Door het maken van gezonde keuzes. Niet alleen wat betreft eten en bewegen, maar op ieder vlak van het leven. Want ‘gezond zijn’ is meer dan ‘niet ziek zijn’. Het gaat ook om zaken als voldoende slapen, weinig stress, geen geldzorgen en voldoende sociale contacten.

Bijna iedereen heeft wel eens een periode dat het op een van deze vlakken even wat minder goed gaat. Wanneer u uw baan verliest kan dit zowel voor uw financiële gezondheid gevolgen hebben maar u kunt hierdoor ook last krijgen van spanningen en stress. Gelukkig duurt dit vaak niet zo lang dat het uw hele leven gaat beheersen. De meeste mensen hebben dan ook niet bij iedere tegenslag hulp nodig van een professional. Alleen als een of meerdere problemen echt langdurig uw leven negatief beïnvloeden, kan het goed en fijn zijn om wat ondersteuning te krijgen. 

Maar laten we eerst eens kijken wat u zelf kan doen om gezond te worden of te blijven.‘Gezondheid’ of ‘welzijn’ is eigenlijk een verzamelnaam voor een heleboel belangrijke dingen in het leven: lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid en maatschappelijke gezondheid.

U lichamelijke gezondheid kan worden beperkt door een tijdelijke of chronische aandoening, maar ook door langdurig slaaptekort, overgewicht, verslavingen aan alcohol of drugs. Uw mentale gezondheid hangt vaak samen met de de hoeveelheid stress, spanningen of angst u ervaart. Geldzorgen, problemen op het werk, eenzaamheid of problemen in uw relatie, kunnen ervoor zorgen dat u zich vaak gestresst voelt. Dit soort spanningen hebben ook weer effect op uw lichamelijk welzijn. Het is dus belangrijk om altijd bewust te zoeken naar een goede balans in al die onderdelen van uw leven. Heeft u een probleem waar u zelf geen oplossing voor kunt vinden, dan kunt u bij de gemeente terecht voor hulp en advies. Samen maken we van 2021 een gezond en gelukkig jaar.

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties