De voordelen van structuur

Voor de meeste kinderen is het weer tijd om naar school te gaan. Dat betekent weer op tijd naar bed en vroeg op. Voor veel ouders wel prettig omdat dit betekent dat er weer wat rust en structuur in de dag komt. Maar ook als u nog vakantie heeft, is het goed om toch wat structuur en regelmaat te hebben.

Wat is structuur?

Structureren betekent in dit geval het ordenen van de dagindeling. De meeste mensen doen dit grotendeels automatisch (opstaan, douchen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen). Ons brein is biologisch geprogrammeerd om een dagritme te volgen. Ochtend, middag, nacht; wakker worden eten, slapen. Structuur geeft ons overzicht en duidelijkheid en dat geeft vervolgens weer rust. De meeste mensen vinden structuur daarom prettig. 

Een aantal voordelen op een rijtje

  • U hoeft minder te onthouden waardoor u meer ruimte in uw hoofd overhoudt voor andere belangrijke en plezierige dingen.
  • Omdat de vaste taken in een structuur voorspelbaar worden, kan met andere ‘spontane’ taken flexibeler worden omgegaan.
  • Het geeft een gevoel van veiligheid en houvast in chaos.
  • De kans op negatieve reacties uit de omgeving wordt kleiner omdat u minder vergeet.

De een heeft meer behoefte aan het actief inbouwen van structuur dan de ander. Mensen die snel dingen vergeten, hebben vaak veel baat bij structuur, terwijl mensen die van nature al makkelijk overzicht houden, hier misschien minder behoefte aan hebben.

Hoe kunt u structuur inbouwen in uw dag?

Het duurt even voordat een nieuwe structuur een automatisme is geworden. Tot die tijd is het handig om uw dagindeling op te schrijven in een agenda of op een kalender. 

Daarnaast kunt u dagelijks een to-do lijstje maken. Hierop zet u de belangrijkste taken bovenaan en daarna de minder belangrijke taken. Dit lijstje werkt u van boven naar beneden af. Lukt het niet om alle taken die dag af te krijgen, dan verschuift u die taken naar het lijstje van de volgende dag. Zo weet u echter wel zeker dat de belangrijkste taken in ieder geval gedaan zijn. 

Bent u iemand die vervolgens altijd alle lijstjes kwijtraakt? Leg ze op een vaste plek of kies voor een digitaal lijstje. Voordeel hiervan is dat u een automatische herinnering kunt instellen.

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties