Begrip maakt de wereld mooier

Aankomend weekend is het Amsterdam Pride. Normaal worden er in datzelfde weekend in veel gemeenten feesten en evenementen georganiseerd voor en door de LHBTQ-gemeenschap. Helaas moeten ook dit jaar door de COVID-maatregelen veel van deze evenementen (gedeeltelijk) afgelast worden. Desondanks is het een belangrijk onderwerp om over te blijven praten. 
 

Reik de hand

Dat is niet altijd makkelijk. Zeker wanneer u bent opgegroeid met de gedachte dat homoseksualiteit raar of zelfs zondig is. Dan is het heel moeilijk om uw mening daarover te veranderen. Maar als u hoort hoe eenzaam en ongewenst sommige mensen zich al hun hele leven hebben gevoeld doordat hun omgeving hen niet begrijpt, dan is het toch uw menselijke en religieuze plicht hen de hand te reiken?
 

Eenzaamheid en verborgen verdriet

Er zijn vele verhalen bekend van mannen en vrouwen die vanuit hun Christelijke opvoeding zelf overtuigd waren dat homoseksualiteit slecht en zondig was. Die zich geen raad wisten toen ze op een bepaald bij zichzelf ontdekten dat zij gevoelens hadden voor iemand van hetzelfde geslacht. Die hierover met niemand durfden te praten en zich continu vies en slecht vonden. Die uiteindelijk ‘netjes’ zijn getrouwd en een traditioneel gezinsleven leiden en die na hun 50ste ineens in een burn-out terecht kwamen. Die toen pas beseften dat ze al hun hele leven probeerden iemand te zijn die ze niet waren. Het zijn schrijnende verhalen van eenzaamheid en verborgen verdriet.
 

Anders of minder anders dan u denkt?

Om die reden is het goed om te proberen de oordelen die u mogelijk heeft over mensen met een andere seksuele geaardheid los te laten en te luisteren naar hun verhaal. Dat betekent niet dat u direct de regenboogvlag hoeft uit te hangen en ook niet dat u bang hoeft te zijn dat u daarmee de indruk wekt zelf misschien ook homo of lesbisch te zijn. U laat daarmee alleen zien dat u openstaat voor mensen die een beetje anders zijn dan u. Hoewel u misschien ook wel ontdekt dat u helemaal niet zo anders bent dan u dacht. Seksuele voorkeur heeft namelijk niks te maken met welke voorkeuren iemand heeft wat betreft hobby’s, muziek of lekker eten. Genoeg om over te praten dus.
 

Verbinden

Door te verbinden in plaats van buiten te sluiten, wordt de wereld oprecht een stukje mooier. Hieraan kunt u actief een bijdrage leveren. Denk daar eens aan de volgende keer dat u twee mannen of twee vrouwen hand-in-hand ziet lopen. Knik ze eens vriendelijk toe in plaats van de andere kant op te kijken. Het kost u niets en voegt wel iets toe in het leven van een ander. Wie wil dat nu niet.

Hulp op Texel

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties